Geschiedkundige Kring Groot-Herk

Groot-Herk voor de groote oorlog (1900-1913)

In 1908 speelde Emile Vanolst in Berbroek soloslim bij Adolphe Hendrix, in het gezelschap van drie leden van de familie Hendrix en met als getuige Joseph Peeters.  Voor de Donkse kermis op 4 oktober 1908 kon men voor het “ringsteken per velo” zich aangeven bij Ed. Zurings of bij Victor Mouling of bij Frederik Thijs.  Herk-centrum herbergde voor WO I tal van middenstanders die van vader op zoon dezelfde stiel leerden:  de Vanwings als smid, de Thermonia´s als schrijnwerker, de Swinnens als haammaker enz… Op 22 juni 1910 trokken heel wat inwoners van Schakkebroek met versierde fietsen naar Herk om de Luikse bisschop af te halen die hun kerk kwam inwijden, waardoor ze eindelijk niet meer kilometers ver moesten gaan, door weer en wind, om kerkelijke diensten bij te wonen.  Schulen werd vergast op ettelijke tonnen bier bij gelegenheid van het huwelijk van Jeanne van Willigen, dochter van de burgemeester, met Eugène de Moffarts op 29 september 1908.

Dit is een kleine greep uit het lijvige boek dat één van de werkgroepen voor bescherming van het erfgoed, klaar stoomde bij gelegenheid van Erfgoeddag 2006.  Het thema dit jaar was kleur en zo kwamen ze op het idee een beeld te schetsen van het kleurrijke leven van hun ouders en grootouders. 

We kozen de periode vanaf 1900 tot voor WOI omdat van die tijd heel wat oude prentbriefkaarten voorhanden waren.  Ten minste, dat was voor Herk-de-Stad het geval.  Voor de andere kerkdorpen was de oogst van dorpsgezichten eerder mager.  Dus begonnen ze de gemeenteraadsverslagen van die tijd na te pluizen.  De raadsbeslissingen leverden weer nieuwe puzzelstukjes waardoor het beeld wat vollediger werd.

Met de hulp van Mevrouw Simonne Brems-Diels die het archief van de voormalige drukkerij Brems beheert, slaagden ze erin allerlei feiten en feitjes uit die periode uit het Nieuws der Week te plukken.  Een gelukkig toeval was het dat deze Herkse weekkrant sinds 1900 verscheen.  Daardoor werd veel duidelijk van het dorpsleven zoals het zich toen afspeelde in een tijd waar communicatie en mobiliteit in de kinderschoenen stonden.  Het was ook een tijd waar de gewone dorpeling, het gros van de inwoners, het zonder sociale voorzieningen zeer moeilijk had om de eindjes aan elkaar te knopen..

Natuurlijk vroegen ze zich ook af welke geschiedenis achter de afgebeelde gebouwen schuilging.  Dank zij o.a. de talrijke publicaties van apotheker Raymond Enckels, konden ze haarfijn beschrijven hoe die gebouwen er indertijd uitzagen.  Ieder kerkdorp had interessante gebouwen:  kerk, kapel, gemeentehuis, kasteel…. 

Medewerkers: Paul Bonneux, Flor Bruninx, Annie Leemans, Jos Leemans, Georges Niesen, André Smeets, Jan Van Duffel en Paul Vanwetswinkel.

Eerste uitgifte: 2006

Prijs: 20 EUR (+ verzendkosten voor leveringen buiten Herk-de-Stad)

Dit boek kan besteld worden na een mailtje via de "Contacteer Ons" pagina.