Geschiedkundige Kring Groot-Herk

WO I in Groot-Herk. 1914-1918.

Negentig jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waarover wij voor wat betreft de internationale en de nationale gebeurtenissen alle kennis opdeden op de schoolbanken.  Maar van wat zich in de periode 1914-1918 in ons eigen dorp afspeelde wisten we nagenoeg niets.  Dus gingen zeven ijverige erfgoedbewaarders op zoek naar alle mogelijke restanten van die periode: in privéverzamelingen, archieven, bij familieleden van oud-strijders en weggevoerden, in wat de laatste jaren als literatuur verscheen over die Groote oorlog. Het resulteerde in een zeer omvangrijk boek met tal van foto’s en documenten, waarin een stukje van ons Groot-Herks verleden aan elkaar werd gepuzzeld. 

Het boek probeert de oorlogsfeiten volgens een moderne visie te vertellen.  Daarin bewegen zich alle Groot-Herkenaren, niet alleen degene die aan het front streden of verplicht tewerkgestelden in Duitsland alhoewel zij een prominente rol toebedeeld kregen in het boek.  Ook de burger die in benepen omstandigheden vier jaar bezetting moest ondergaan, komt aan het woord.

Er ontbreken nog heel wat stukjes van de puzzel zodat we niet kunnen besluiten dat nu alles opgetekend is wat zich in Berbroek, Donk, Herk-de-Stad/Schakkebroek en Schulen in die vier jaar voordeed.  Maar zeker is een deel van ons erfgoed weer voor het nageslacht verzameld en bewaard.

Auteurs: Paul Vanwetswinkel (Berbroek), André Smeets (Donk), Annie Leemans, Georges Niesen en Raoul Tips (Herk), Paul Bonneux (Schakkebroek) en Jan Van Duffel (Schulen).

Eerste uitgave: 2008, 379 p.

Prijs: 25 EUR (+ verzendkosten voor leveringen buiten Herk-de-Stad)

Dit boek kan besteld worden na een mailtje via de "Contacteer Ons" pagina.