Geschiedkundige Kring Groot-Herk

Conflicten in Groot-Herk tijdens het ancien régime.

Waar er mensen zijn, zal je conflicten tegenkomen. Dit illustreren de kranten en nieuwsverslagen op TV en radio voldoende. Overal ter wereld worden gewelddadige conflicten uitgevochten. Dit was vroeger misschien nog meer het geval dan nu. Steden waren omwald teneinde de vijand buiten te houden. Elke stad had zijn eigen legertje van vrijwillige soldaten en boogschutters.

Herk-de-Stad was eens een omwalde stad met drie stadspoorten. Als Loonse stad op de grens met het hertogdom Brabant waren gewapende conflicten nooit veraf. Op het platteland trokken de bewoners zich terug in hun schansen als plunderende legers door de streek trokken. Maar het geweld kwam niet steeds uit de militaire hoek. Denk maar aan gewapende bendes zoals de bokkenrijders die bij nacht onze regionen onveilig maakten.

Tot slot wordt er ook een heel ander conflict in dit werk beschreven: het conflict tussen mens en natuur in het Donks Broek. Ooit stond hier een kerk en klooster die tot de adbij van Sint-Truiden behoorden. Na eeuwenlange strijd tegen het water besloten de monniken om de kerk van Donk naar droger gelegen gebied te verhuizen.   

Auteurs: Paul Bonneux, Annie Leemans en Andree Smeets.

Eerste uitgave: 2011, 136 p. 

Prijs: 15 EUR (+ verzendkosten voor leveringen buiten Herk-de-Stad)

Dit boek kan besteld worden na een mailtje via de "Contacteer Ons" pagina.