Tekens van (bij)-geloof

Smidstekens

Lezing door Marc Robben, architect, onderzoeker en auteur van  www.graafschaploon.be

Tekens van (bij-)geloof op gebouwen

vrijdag 20 april 2018 om 20 u in de Markthallen te Herk-de-Stad

 

Op oude gebouwen vinden we tal van tekens en symbolen terug. Metselaarstekens zijn in West-Europa op meer dan 2200 gebouwen terug te vinden, in de provincie Limburg op 127 gebouwen. Ook in dakbedekkingen komen vergelijkbare symbolen voor. Muurankers waren steevast voorzien van smidstekens. Metselaars verwerkten oude grafkruisen in kerkwanden. Vakwerkgebouwen zijn hier eerder beperkt maar ook hier zijn calvaries, andrieskruisen, ruiten edm. terug te vinden…

Het (bij)-geloof is tijdens de voorbije eeuw sterk afgezwakt. Maar voor onze voorouders was het echter bittere ernst. Wat deed je wanneer de pest de helft van het dorp weg veegde en je wist niet hoe dat kwam… Wat had men verkeerd gedaan? De tijd dat men bij tandpijn een bedevaart deed naar Sinte Apollonia is nog niet zover weg… Sporen hiervan op gebouwen worden steeds zeldzamer maar zijn vaak nog duidelijk aanwezig, zeker in rurale omgeving! Reden te meer om aandacht te besteden aan metselaarstekens, smidstekens, tekens in dakpannen en vakwerkbouw, paardenschedels, dierenroosters voor kerkdeuren, diverse inserties in kerkmuren….

Wil je de verdwenen bijgeloof-logica terug ontdekken via op gebouwen terug te vinden sporen, en talrijke voorbeelden uit de naaste omgeving… kom dan op vrijdag 20 april 2018 om 19.45 u. naar de Markthallen, Markt 2 te Herk-de-Stad.

Kan je de metseltekens op bijvoorbeeld deze toren vinden? Na de lezing weet je waar je zal moeten zoeken en waarvoor deze tekens staan.